Jak mówi stare przysłowie, nie ma takiego problemu, którego nie rozwiązałaby czekolada. Ale zamiast pochłaniać całą tabliczkę, mamy dla Was zdrowszą (ale pyszną!) alternatywę. Ten krem czekoladowy z awokado to to, co tygryski lubią najbardziej, czyli coś słodkiego i zdrowego - połączenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i magnezu, cynku oraz chromu.
Czerwona kapusta - niby zdrowa i może niektórzy chcieliby ją jeść częściej, ale co można z niej zrobić oprócz klasycznej surówki? Mamy na to pewien pomysł. :)
Jak tu sobie osłodzić życie, aby nie zamartwiać się, że te słodkości pójdą nam w biodra? W zanadrzu mamy kilka propozycji na fit słodycze, a to jeden z nich - puszysty krem kokosowy, który smakuje trochę jak wnętrze popularnych pralinek.
Jego bazą jest biała fasola, ale spokojnie - nie poczujesz jej smaku. :)
Lubisz dania z makaronem? Mamy dla Ciebie przepis na sos, dzięki któremu przemycisz do swojej diety więcej warzyw.
Warto zrobić go dużo, podzielić na porcje i zamrozić - dzięki temu możesz później w mgnieniu oka przygotować pyszny, pożywny obiad.
Sałatka gado gado to jedna z najpopularniejszych indonezyjskich potraw. W różnych częściach kraju można znaleźć ją podaną nieco odmiennie, z różnymi warzywami, z jajkiem i tofu lub bez. Wspólnym mianownikiem wszystkich wersji jest jednak pyszny, orzeszkowy sos, który sprawia, że zanim się obejrzysz, pochłoniesz całą miskę warzyw.
Sałatka gado gado jest pożywna, zawiera białko, błonnik i mnóstwo witamin, więc można ją zjeść na lekki obiad.
Buddha bowls to pięknie wyglądające miski pełne zdrowych przysmaków, które tworzą zbilansowany posiłek. Składają się z warzyw, owoców, zbóż, nasion i roślin strączkowych. Niektórzy dokładają do nich też paski grillowanego mięsa. Ma być zdrowo, kolorowo i sycąco. Idealnie nadają się też do zapakowania w lunchboxie i zabrania do pracy lub szkoły.
Dania stir-fry to jedne z naszych ulubionych opcji na zdrowe obiady. Są pełne warzyw, lekkie i robi się je ekspresowo. Wersję stir-fry z mango na pewno polubisz.
Z nietolerancją laktozy boryka się aż co czwarta osoba w Polsce. Osoby z ta przypadłością zmagają się z niewystarczającą działalnością enzymu laktaza, rozkładającego laktozę na cukry proste. Posiadają więc ograniczoną lub całkowicie zablokowaną zdolność do trawienia tego dwucukru i rozłożenia go na glukozę i galaktozę.
Kasza jaglana na śniadanie? Oczywiście.
Kasza jaglana ma fantastyczne właściwości zdrowotne. Jest zasadotwórcza - pomaga odkwasić organizm. Zawiera też witaminy z grupy B, magnez, wapń, potas , żelazo oraz krzem, który wpływa na przemianę materii i mineralizację kości. To też bogate źródło przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki.